De la rusi vin deontologii sau cum sa faci terci un ministru ca sa-ti dea niste milioane. Nume de cod: Bogdan Chireac

bogdan chirieac

Cum ziceam, ma omor dupa deontologi. Se vede treaba ca si ei se omoara dupa mine, avind in vedere ca imi umplu casuta postala cu delatiuni anonime despre aia care ii refuza atunci cind au si ei un smen pe teava, delatiuni mai cunoscute sub numele de armaghedoane. Sa vedeti ce poveste frumoasa cu ministri, celebri jurnalisti, afaceristi rusi, sute de milioane de euro si ceva securitate nationala s-a tesut pe e-mail-ul meu.

Primii deci urmatorul mesaj cu documentatia aferenta in pdf:  “Proiectul strategic national “Internet in Scoala ta”, finantat din fonduri europene cu suma de 38 mil de Euro, a demarat la sfarsitul anului trecut, dupa semnarea contractului in data de 23. 10. 2009. Nimic din declaratiile celor doi ministri semnatari, Gabriel Sandu de la MCSI si Emil Boc (ministru interimar), actualmente Daniel Funeriu, nu prevesteau ca lucrurile se vor transforma “intr-o lupta pentru putere” ca sa-l citam pe insusi ministrul Sandu intr-un interviu acordat revistei Computer World in data de 18 iunie. Sa fie vorba despre puterea celor 38 de mil de euro? Sa fie vorba despre o alta putere? Ce s-a intamplat de fapt: Ministrul Sandu trimite adresa nr. 792 din 24.02.2010 catre ministrul Funeriu prin care spune ca e de accord ca patru activitati stipulate in contractul semnat initial sa sa transforme “prin cumulare si insumare: intr-o singura activitate. In acest sens se inchie acte aditionale pentru fiecare din cele 7 contracte, cate unul pentru fiecare regiune in parte. Pana aici toate bune si frumoase, numai ca ministrul Sandu doreste ca cele patru activitati (care constituie de fapt esenta proiectului) sa fie organizate intr-o singura procedura de licitatie pe un singur lot pentru toate cele 7 contracte de finantare!! Adica ministrul Sandu, un reprezentant al Guverului Romanie,i in anul de gratie 2010, incalca flagrant legislatia in vigoare”.

Si bla bla cu incheiere retorica: “Oare de ce vrea ministrul Sandu sa incalce legea? O fi adevarat ce se zvoneste prin piata ca banii aferenti celor 4 activitati (in jur de 30 mil de euro) sunt deja promisi unei firme agreate de ministru, iar o cota parte din acestia se duc direct in buzunarului lui? Ce fel de jocuri de interese face ministrul Sandu pe banii UE? Si vine FMI si ne intreaba de ce nu cheltuim banii de la UE. Sa nu ne ceara sa-I dam inapoi…”

Mai sa fie. Expeditorul, care semneaza curajos [email protected] are ceva trecere la site-ul de stiri dcnews.ro, care cu ce se ocupa cel mai si cel mai abitir? Ati ghicit. Il face terci pe ministrul Sandu, cu repetitie. Cine este dcnews? Pai cin’ sa fie, marele deontolog in viata, Bogdan Chireac.

Despre Bogdan Chireac si felul in care il rupe constiinta profesionala in doua, mai ales cind ii pica milion de euro dupa milion de euro de la stat in buzunar, au scris altii de s-au saturat. 

Dar, stiti vorba aia, din ce ai, din aia ai mai cere. Asa si Bogdan, nu se mai satura. Motiv pentru care a pus ochii pe ce are ministerul lui Sandu de oferit. In prima faza, fix contractul “internet in scoala ta”, ala de care vorbea armaghedonul. Apoi, nici mai mult nici mai putin decit platforma de plati din programul “e-romania”, ala pentru care Gabriel Sandu a fost injurat ca arunca in criza juma’  de miliard de euro pe prostii. Platforma de plati pe “e-romania” inseamna toate tranzactiile financiare efectuate de 3300 autoritati locale, companii de stat, plus guvernul, 68 de ordonantori principali de credite (ANAF, Casa de asigurari de Sanatate etc), si estimativ, insumeaza cam 1 miliard de euro pe an. Firma care va cistiga gestionarea platformei de plati ar incasa 2,5% pe an din totalul tranzactiilor, deci cam 25 de milioane pe an. Not bad.

Problema este ca Sandu nu vrea sa scoata la vinzare contractul pentru platforma de plati, care este operata prin BNR, fiind oarecum legata de siguranta nationala. Or, ministrul trebuie convins cumva, nu-i asa? Si deontologul s-a pornit sa il toace pe ministru in fel si chip, sa faca “lobby”, cum ar veni, sa scoata contractul pe masa, si sa il directioneze unde trebuie. Recte, catre Epayment Solutions SRL.

iata ce zice Registrul Comertului despre sus-numitii:

EPAYMENT SOLUTIONS SRL

Judet :Municipiul Bucuresti, Localitate :BUCURESTI SECTORUL 3
Numar de ordine in Registrul Comertului sub nr. J40/18645/2007 din 5.10.2007
Stare firma :
– functiune
Durata societatii: nelimitata.
Sediu :B-DUL UNIRII nr. 55 bloc E4a etaj 1 ap. 1trons.1 sector 3
Data expirarii sediului:18-04-2012
Cod unic de inregistrare :22520896
Telefon :0722200014;0311050887;3123010
Data ultimei inregistrari la RC :15-06-2010

Date despre asociati:

 persoane fizice

1) Nume:ALEXEY ROMANOV
Cetatenie :rusa
Data nasterii :23-03-1974
Locul nasterii :,USSR
Total aport :250.00 RON.
Nr. total actiuni / parti sociale :25
Procent beneficii si pierderi :50 %

2) Nume:IUSTIN IONEL TANASE
Cetatenie :romana
Data nasterii :02-08-1964
Locul nasterii :Com.Leordeni,Arges
Total aport :250.00 RON.
Nr. total actiuni / parti sociale :25
Procent beneficii si pierderi :50 %

Nu are asociati persoane juridice

Iustin Tanase a fost consilier prezidential al lui Emil Constantinescu si pentru o vreme, seful Comisiei Nationale pentru Informatica, in guvernul taranist. Cea mai mare calitate a sa era si este relatia de prietenie si afaceri cu Remus Opris, pe vremuri un Hrebenciuc al PNT, iar actualmente sot al deputatei PDL Brindusa Novac.

Rusul Alexei Romanov este rus, motiv de suspiciune in contextul in care platforma nationala de plati e considerata a fi de siguranta nationala.

Pe marele ziarist nu l-a deranjat insa acest mic amanunt, de vreme ce a cerut o audienta la ministrul pedelist, ca sa ii solicite, de la obraz, ce scrisei mai sus, plus numirea unui “amic” al sau in CA la Posta. Nici pe deputata pedelista nevasta prietenului lui Iustin Tanase, patronul firmei, n-a impiedicat-o sa ceara la partid remanierea lui Gabriel Sandu si numirea lui Iustin Tanase la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor.

Acuma, la urma urmelor, trecind peste razboaiele pedelisto-pedeliste pentru bani, deosebit de amuzante, sa faci lobby nu e o chestie chiar nasoala (desi la noi inca nu este legala). Dar este foarte nasoala atunci cind lobby inseamna “daca nu-mi dai ce iti cer te fac zob” si cind te prezinti la tocsou, la tv, te denumesti “ziarist” sau “analist politic”, te dai curat si uscat si arati cu degetul pe unul si pe altul, iar bizonul telespectator crede ca o faci cu buna credinta, din inaltele tale principii profesionale.

Micawber
23/08/2010 AT 3:17 AM
Cel mai tare m-am distrat cand Realitatea TV a dat un comunicat emfatic anul trecut ca in vecii vecilor n-o sa-l mai invite pe Bogdan Chirieac, asta dupa scandalul cu prostul acela de la ANI si inregistrarile.

N-are nimic, lasa ca de luni bune Chirieac isi regleaza iar interesele pe micul ecran tocmai la Realitatea TV in studio 🙂 Dar asta nu-i vina lui – daca tot e iar invitat, mai trage si el un folos, ca omu’.

Arogantu’
23/08/2010 AT 3:54 PM
Nu stiam nimic de ‘epayment solutions’ – si aproape toate platile mi le fac pe internet. GECAD are, totusi, ceva mai multa credibilitate …
Ce sa le fac – n-au fost inspirati sa-si ia un rus in echipa !

razvan
24/08/2010 AT 8:04 PM
Nu prea vad care este legatura dintre Bogdan Chireac si ePayment… sau dintre el si rusul respectiv… (ca titlu cam la asta te duce)
Acuma si ministrul Sandu… baiat bun… am auzit ca prin piata Obor se vorbeste ca, comisionul lui ar merge si pana la 50%…
Toti sunt la fel!!! Apropo, dumneavoastra in ce echipa jucati?

Cand ne vin deontologii Gold din Noua Zeelanda ca vrem sa-i asteptam cu flori de mina la aeroport?! Pentru ca ne e dor de ei, azi, amintiri cu Robert Turcescu si informatorii Securitatii de la Adriana Dutulescu | Victor Roncea Blog
26/08/2010 AT 3:39 PM
[…] si el tot fost ghid ONT, sa prezentam si o “amintire” la zi cu distinsul santajist: De la rusi vin deontologii sau cum sa faci terci un ministru ca sa-ti dea niste milioane. Nume de co… Posted in Colimatorul, Documentare, Top News Tags: Bogdan Chirieac, deontologii cu grade, gold […]

vali
28/04/2011 AT 12:42 PM
Iustin Tanase este un mare mafiot. A avut firma IT SYSTEMS. In anul 2000 a furat de a rupt impreuna cu prietenul lui Muresan de la Agricultura si Radut de la ICI (us sistem informatic pentru distribuirea cupoanelor pentru agricultori). S-au certat si au ajuns sa se ameninte cu moartea. Apoi a plecat in America. Vad ca apare acum. Mi se face greata!